Plissegardiner

Första gången jag hörde ordet plissegardin så förde ordet mina tankar till något helt annat än vad det egentligen är. Jag såg framför mig en tung gardin i något tungt tyg typ sammet eller liknande. Det tunga tygstycket hängde i lösa längder snett över fönsterna, uppdragna i mitten med en stor toffs typ Maria Montazami stil. Det var vad ordet plissegardin framstod som för mig, men tänk så fel jag kunde ha. Istället för en tung gardin är plissegardinen nästan raka motsatsen. Det enda som den moderna plissegardinen har gemensamt med i mina tankar är att de är gjorda i tyg.

De tunna smidiga plissegardinerna  känns som ett lätt och fräscht alternativ för att skugga eller stänga ute människor för insyn. De olika färgerna tillsammans med det skira tyget har gjort dem till en modern inredningsdetalj som är lätt att byta ut till någon annan färg om man mot förmodan skulle ledsna på dem.  Plissegardinen är veckad och för tankarna till de servetter man vek som liten till att göra julänglar med och hänga i granen. De exakt vackra vikta vecken på plissegardinen hjälper till att fälla ihop, eller ska man säga, dra ihop gardinen till en intill obefintlighet. Du hänger dem på insidan av fönsterna och när de är ihopdragna så ser dem du dem inte om du inte tänker på att det. Vecken på plissegardinen hjälper till att skugga eller i vissa fall stänga ute ljuset helt från solen. Ett välkommet inslag om man är bosatt i Norra Sverige och söker lite nattsömn. De mörkläggande plissegardinerna stänger ute solljuset och skänker det mörker i rummet som krävs för att man ska kunna sova utan att bli störd av midnattssolens förtrollande sken.

Ibland vill man inte ha något heltäckande utan kanske bara en lätt skuggning som tar in ljuset utan att det blir för stickande för ögonen och samtidigt kapa bort den värsta värmen som kan bli om man befinner sig i ett solupplyst rum. Plissegardinerna finns i luftigt ljusa färger med ett ljusinsläpp som får själen att ta ett extra skutt av glädje utan att du behöver känna svettpärlorna rinna nerför ryggen.  För vem har inte suttit i ett rum någon gång med en gassande sol som varit så intesivt het utan att det för den skullen varit högsommar värme utanför. De starka solstrålarna har till slut ätit sig igenom dig då du suttit där genomsvettig med en stark huvudvärk som inte velat ge med sig. När du väl kommit utanför rummet har det smugit sig på en lätt frusenhet tillsammans med en sprängande huvudvärk som dunkat i takt med dina steg. Det är inge trevligt och kan ta udden av det mest intressanta som du kanske velat ta in, vare sig det varit på ditt jobb eller hemma. Tänk så enelt det kunde ha avhjälpts med en plissegardin som varit anpassad för aktiviteterna i rummet.

Förutom att avhjälpa och avskärma dig från de värsta solstrålarna kan en plissegardin hjälpa till att bevara dagsljuset i rummet utan att första andra textilier och gamla saker som du kanske är rädd om. Solens strålar har en förmåga att bleka både trä, måla och textilier som alla kan räddas av att man drar ned en plissegardin för att kapa de värsta strålarna att nå fram utan att ta udden av dagsljuset.

Plissegardinen finns som mörkläggningsgardin och är lika enkel och tar lika liten plats när man dragit ihop den som de mer transparanta gardinerna gör. Mörkläggningsgardinen kan vara en räddare i sommartid när det kan bli svårt att sova i de ljusa sommarnätterna som vi nämnde ovan. Föruom att det kan vara svårt att sova så kan man ibland behöva stänga ute ljuset så pass mycket att det blir mörkt i rummet vid till exempel ett rum där man ser på tv och film. Har man inte tillgång till ett källarrum för att göra ett biorum och på så sätt stänga ute ljuset så är det en ypperlig ide att använda sig av mörkläggningsgardiner.

Fördelarna är många, föruom de som vi räknat upp ovan tillkommer priset. I jämförelse med andra lösningar har plissegardinerna ett lågt pris med tanke på vad de åstadkommer. Det är en investering för hemmet eller jobbet och priset som är så förhållandevis lågt gör att du kan välja i olika färger.